Mitä kaikki maksaa?

on

Aihe, joka kiinnostaa ja koskettaa varmasti jokaista rakentajaa. Budjetti ja varsinkin sen pitävyys.

Ajattelin tässä vaiheessa kirjoittaa muutaman sanan kustannuksista. Nyt kokonaiskustannukset alkavat olla aika hyvin selvillä, koska lähes kaikki valinnat on lyöty lukkoon. Muuttamisen jälkeisenä keväänä ja kesänä on toki vielä edessä pihan rakentaminen, johon kuluu vielä toistaiseksi tuntematon summa rahaa.

”Mikä on tämän talon neliöhinta?”

”Paljonko rahaa pitää varata talopaketin päälle?”

”Mitä rakentaminen maksaa?”

”Mikä voisi olla tämän talon kokonaisbudjetti?”

Voisin kuvitella, että edellä mainittuihin talomyyjät joutuvat vastaamaan kyllästymiseen asti. Tuli sitä itsekin samoja kysymyksiä esitettyä. Vaikka kyseessä on siis toinen taloprojektimme, oli budjetin arviointi silti erittäin haastavaa. Talon hinnan talomyyjät osaavat tietysti kertoa, mutta muilta osin mennään arvioiden ja arvausten pohjalta eteenpäin.

Maatyöt ovat aina iso kysymysmerkki. Itse pyysin paria urakoitsijaa arvioimaan tonttiamme ennen kuin teimme tonttikaupat. Näin ollen meillä oli jonkunlainen ajatus maatöiden kustannusten suhteen jo varsin aikaisessa vaiheessa. Saimme kuitenkin huomata, että muutama talomyyjä heitti pöytään todella utopistisia arvioita maatöistä, jotta tarjoamansa taloratkaisun kokonaisbudjettiarvio saatiin näyttämään houkuttavan alhaiselta. Talomyyjällähän ei tässä ole varsinaisesti mitään vastuuta ja silti uskon, että aika monelle asiakkaalle talomyyjä saattaa olla se ainoa ”rakennusalan ammattilainen”, joka tunnetaan ja johon luotetaan paljon – ehkä liikaakin.

Vastaavan mestarin palkkaamista suositellaan jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Silti tällä toisella kerrallakin hankimme vastaavan mestarin vasta talokauppojen jälkeen.

Talomme hinnan jätän tässä vaiheessa kommentoimatta, koska sillä ei ole varsinaisesti merkitystä. Jokainen talo on erilainen. Meillä talon hintaa korotti ainakin jonkin verran autokatoksen kääntäminen ”pitkittäin”. Perinteisempi päätyratkaisu olisi todennäköisesti ollut edullisempi. Lisäksi neuvottelimme talon hintaan suoraan mukaan jo ne lisävalinnat, jotka meillä oli silloin tiedossa kuten takkamuutos, paremmat hanat, laminaatin vaihtaminen vinyylilankkuun, parempi sauna, sadesuihkut ja terassit. Vaikea sanoa minkäsuuruista laskua näistä ”lisävalinnoista” olisi kertynyt jälkikäteen, mutta joistain tuhansista kuitenkin puhutaan.

Meidän kokonaisbudjettia korotti paljon myös se, että tontti on tällä kertaa oma.

Tässä kootusti kustannuksia, joita talon hinnan päälle on tullut tai on vielä tulossa:

 • Tontin raivaus 1500€
 • Pohjatyöt 26000€
 • Rakennuslupa 1900€
 • Liittymämaksut ja vastaava mestari 14000€
 • Lisävalinnat sähköurakkaan 3000€
 • Lisävalinnat kiintokalusteisiin 3000€
 • Lisävalinnat pintamateriaaleihin 600€
 • Väliovimuutokset ja työhuoneen äänieristyksen parantaminen (arvio) 1000€
 • Pergola (arvio) 2000€

Ylläolevien lisäksi rahaa kuluu siis vielä mm. pihatöihin ja talon maalaamiseen. Pergola lisättiin lupakuviin talokauppojen jälkeen, joten talon hinnaksi oli mukana vain avoterassi ja näin ollen pergola tulee meille lisäkuluihin.

Summa summarum, kyllä sitä rahaa vaan kuluu. Meillä siis reilut 50000€ + talo + piha + tontti. Halvemmallakin voi päästä jos tontti on maatöiltään superhelppo ja jos malttaa mielensä lisävalintojen suhteen. Valitettavasti nälkä kasvaa usein syödessä. Monessa kohtaa on saanut itsekin todeta, että alkuperäinen arvio lisäkuluista on ollut liian pieni. Selkäranka ei vaan ole kestänyt sitä, että joka kohdassa olisi menty ns. perushintaisella tuotteella.

kulut2

 

Kannattaa toki myös muistaa, että meidän kohdallamme oman työn osuus on pyöreähkö nolla. Huolehdimme ainoastaan työmaan siisteydestä.

Tämän tekstin tarkoituksena ei ole ollut mainostaa rakennusbudjettiamme yleisesti vaan antaa neuvoa rakentamista suunnitteleville tai aloittaville. Budjetin rakentaminen ratkaisee varmasti monen kohdalla sen, uskalletaanko koko taloa ylipäänsä lähteä rakentamaan. Itse kehottaisin ottamaan vastaavan mestarin mukaan jo siinä vaiheessa kun mietitään minkäkokoista taloa aiotaan tehdä. Talon hinta saattaa näyttää houkuttavan alhaiselta ja lisäkustannuksiakin saattaa omassa päässään laskea puolitarkoituksella liian pieniksi, jotta kokonaisubudjetti näyttäisi sellaiselta, jolta sen haluaa näyttävän. Tähän kun lisää talomyyjien ylioptimistiset arviot kuluista, niin soppa on valmis. Me saimme yllättävän tarkkoja arvioita omalta talomyyjältämme, mutta silti väittäisin yleisesti, että talomyyjä ei ole paras henkilö tekemään kokonaiskustannusarviota.

Meidän tapauksessamme tuleva talo on selvästi pienempi mutta kalliimpi kuin edellinen. Pitää tietysti muistaa, että edellisessä oman työn osuus oli jotain aivan muuta kuin nolla. Silti olen erittäin tyytyväinen monestakin syystä, ettemme sortuneet tällä kertaa itse sähläämään työmaalle kustannussäästöjen toivossa. Tästä projektista on osannut nauttia ihan eri tavalla kuin edellisestä. Joku arvo se on omalle ajallekin laskettava!

 

Advertisement

2 Comments Lisää omasi

 1. Mikko sanoo:

  Kiitos tästä hyödyllisestä artikkelista talon rakentamisen kustannuksista! Olet aivan oikeassa, että monet eivät tajua konsultoida useampaa (puolueetonta) ammattilaista, jolloin kustannuksista saa väärän kuva. Me emme tulleet ottaneeksi huomioon erinäisiä maanmuokkaustöitä, kuten puunkaatoa.

  Tykkää

  1. Teemu P sanoo:

   Ole hyvä vaan 🙂 Näinhän se on, kaikki maksaa ja valitettavasti paljon on sellaista mitä ei tajua ottaa huomioon. Ja moni työvaihe saattaa olla vaan ”muutaman satasen” pikkuhomma ja niistä alkaa kertymään yhteensä tuntuvia kustannuksia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s