Ala-arvoisesti hoidettu lattiareklamaatio, case Väritukku / Värisilmä

Kirjoitan pitkästä aikaa blogiimme, mutta koen, että tämä reklamaatio on pakko jakaa jossain. Talomme lattia on vaihdettu marraskuussa 2023, mutta tie remonttiin on ollut pitkä ja kivinen. Reklamaation olen tehnyt alun perin elokuussa 2021. Asianomaisina ovat olleet Väritukku Oy (lattian maahantuoja), Värisilmä-myymälät, lattiavalmistaja Berry Alloc sekä tietysti talomme rakentaja Kotimestarit Oy, joka tosin ei ole sanallakaan kommentoinut yhtään mitään koko reklamaatioprosessin aikana.

Reklamaation aikajana

Olen reklamoinut lattiastamme ensimmäisen kerran jo ennen muuttoamme, mutta eri syystä, kuin josta lattia lopulta vaihdettiin.

Nopeasti lattian asennuksen jälkeen huomasimme, että lattiamme ”kopisee”. Lattiamallimme on siis Berry Alloc Pure Click, Columbian Oak 261L (Pure40) vinyylilankku. Lattian valinnasta voit lukea tarkemmin tästä artikkelista. Kun reklamoin kyseisestä kopinasta tammikuussa 2017, kävi ilmi, että lattia oli asennettu ilman alusmateriaaliani käytettävää askeläänieristettä. Meiltä ei missään vaiheessa varmistettu haluammeko alusmateriaalin vai ei. Lattian toimittanut Orimattilan Värisilmä kommentoi silloin asiaa seuraavasti:

”Pääosin vinyylilattiat asennetaan ilman alusmateriaalia, maanvaraisissa lattioissa lähes aina. Kerrostaloissa vaaditaan kaikkien uivien materiaalien alle alusmateriaali, jotta askelääni normit täyttyy (kopinan vaimennus alakerran huoneistoon päin). Jos betoni on erityisen ”karkea”, voi olla järkevää käyttää alusmattoa, toisaalta alusmatto tekee lattiasta sen verran pehmeän, että se tuntuu jalan alle hieman joustovinyyli muovimatolta, ilman alusmattoa lattiassa säilyy jämäkämpi fiilis, ikään kuin parketissa.  Tuo mainitsemasi ”kolahtaminen” yleensä tasaantuu kun lattia lasehtii hetken, ja huoneistossa on täydet lämmöt, eli kannattaa odottaa rauhassa jonkin aikaa.”

No, kuten arvata saattaa, mikään ”lasehtiminen” ei asiaa korjannut, vaan kopina jatkui samanlaisena vuodesta toiseen..

Tämä ei siis kuitenkaan ollut syynä, miksi tein varsinaisen lattiareklamaation elokuussa 2021. Syynä reklmaatiolle oli se, että lattian saumat alkoivat irvistämään. Alla kuvat, jotka lähetin 21.8.2021 Orimattilan Värisilmän kauppiaalle sekä Kotimestarit Oy:n toimitusjohtajalle. Orimattilan kauppias reagoi asiaan nopeasti (Kotimestarit ei millään tavalla), mutta sen jälkeen kaikki eteni kuin hidastetussa kauhuelokuvassa. Uusi lattiahan meille asennettiin vasta joulukuussa 2023.

Reklamaatio, jossa erityisesti Väritukku Oy tiputti työhanskat useaan otteeseen

Heti ensimmäisessä vastauksessa Orimattilan Värisilmä totesi, että kyseisessä lattiamallissa on todettu valmistusvirhettä, joka aiheuttaa pintakerroksen irtoamista ja ainoa vaihtoehto on se, että lattia vaihdetaan takuuseen. Paikallinen kauppias kävi paikan päällä vielä toteamassa valmistusvirheen, jotta voi hyväksyttää takuukorjauksen tehtaalla. Tämän jälkeen kyseinen kauppias lopetti liiketoimintansa ja asian hoitaminen siirrettiin Värisilmä-ketjun tukkuliike Väritukku Oy:lle, joka käsittääkseni toimii myös tämän lattiamallin maahantuojana.

Oikeastaan heti, kun Väritukku Oy astui kuvioihin, mikään ei tuntunut etenevän kunnolla. Ensin paikan päällä kävi tällä kertaa Väritukku Oy:n edustaja, joka alkoikin vähättelemään vian laatua ja kyseenalaistamaan lattian vaihdon tarvetta. Hän oli sitä mieltä, että lattian irtoavat pintakerrokset saisi liimaamalla korjattua. Tämä vaihtoehto tuntui jossain vaiheessa meistäkin hyvältä vaihtoehdolta, koska moni oli jo pelotellut meitä koko lattiavaihdon urakan suuruudella. Kieltämättä lattiaremontti ei missään vaiheessa tuntunut sellaiselta urakalta, mitä haluaisi lähteä kuusi vuotta vanhaan taloon tekemään, mutta tottakai vika piti saada korjattua.

Kyseinen Väritukku Oy:n edustaja paikan päällä käydessään, että hän on jäämässä piakkoin eläkkeelle, mutta laittaa pyörät pyörimään ennen sitä. Käytännössä tämä tarkoitti kuitenkin sitä, että jäimme odottamaan täydessä radiohiljaisuudessa, jonka jälkeen aloin jälleen kyselemään asian perään. Silloin edettiin jo joulukuuta 2022 eli reklamaation teosta oli kulunut jo yli vuosi aikaa. Tässä vaiheessa olen myös vaatinut Värisilmältä nopeaa toimintaa ja osoitusta siitä, että joku ottaa oikeasti homman haltuun.

Kuka ottaa homman haltuun? Reklmaatio on vaikea laji

Sain varsin nopeasti vastauksen kyselyyn siitä, kuka ottaa homman haltuun ja lähtee oikeasti viemään asiaa eteenpäin. Väritukku Oy:n valikoimapäällikkö totesi sähköpostissaan, että ovat käyneet asiaa läpi paikallisen Värisilmän eli tällä kertaa Hollolan Värisilmän kanssa, sillä aikoinaan lattian toimittanut Orimattilan Värisilmä oli siis jo aiemmin lopettanut liiketoimintansa.

Väritukku Oy:stä kerrottiin, että aiemmin asiaa hoitanut henkilö heiltä oli siis jäänyt eläkkeelle ja kukaan ei ollut reklaamaatiota sen jälkeen hoitanut. Tämä olikin meille jo käynyt selväksi. Lisäksi viestissä todettiin:

”Kyse on siis valmistevirheestä jossa liimasta johtuen pinta lähtee irti, asia on siltä osin selvä. Kun saamme kilpailukykyisen tarjouksen lattian vaihdosta, laitetaan työ käyntiin asiakkaalle sopivaan ajankohtaan.”

Paikallisen Värisilmän piti siis lähettää kotiimme vielä urakoisija paikan päälle tekemään kustannusarvio, joka voitaisiin sitten lopulta hyväksyttää tehtaalla, jotta varsinainen remontti saataisiin käyntiin. Tämän viestin olen vastaanottanut 14.12.2024.

Tämän jälkeen pyysin heitä vielä huomiomaan kokonaisuuden arvioinnissa, että kenen vastuulle jää esimerkiksi remontin aikaiset tavaroiden siirtelyt, jonka tiesin jo siinä vaiheessa olevan hirveä urakka. En saanut tähän vastausta. Samoin totesin, että meille asennetun lattian sävy oli mallipalojen perusteella muuttunut ja ilmoitin samalla, että emme muutenkaan enää hyväksy kyseisen valmistajan lattiaa taloomme. Tähänkään en saanut vastausta.

Kun jälleen kului kolme kuukautta täydessä hiljaisuudessa, tiedustelin asiaa uudestaan maaliskuussa. Silloin paikallinen Värisilmä reagoi nopeasti ja totesi, että paikallinen urakoitsija on minuun piakkoin yhteydessä. Näin myös kävi ja urakoitsija kävi paikan päällä katsomassa minkälainen homma lattian vaihto olisi. Urakoitsija totesi samaa kuin muutkin, eli ”on tämä aikamoinen urakka”. Hän lupasi lähettää tarjouksensa lattiaremontista eteenpäin, jotta työ voidaan hyväksyttää tehtaalla.

Väritukku Oy ja sen monet käänteet

Aika nopeasti kävikin ilmi uusi yllättävä käänne eli paikallisen urakoitsijan tarjous oli ollut kuulemma niin korkea, että sitä ei kuulemma saada menemään tehtaalla läpi. Tässä vaiheessa Väritukusta tiedusteltiin minulta, että tuntisinko jotain hyviä lattiaremontin tekijöitä. Oma huumori alkoi olemaan kieltämättä koetuksella. Kerroin kyllä, että se ei käsittääkseni ole minun tehtävä etsiä remontille tekijää.

Kun kotonamme ei ilmeisesti ollut vielä käynyt tarpeeksi vierailijoita, Väritukku Oy:n uusi edustaja sekä myös lattiavalmistajan paikallinen edustaja halusivat tulla käymään katsomaan ”livenä” lattian tilannetta.

Kaksi asiaa ihmetytti minua kovasti koko prosessin aikana:

  • Joka kerta, kun uusi henkilö kävi tutkimassa paikan päällä lattiaa, sen kunto oli jossain määrin yllätys. Tieto tai vian laatu ei tuntunut ikinä siirtyvän henkilöltä toiselle
  • Kertaakaan kukaan asianomainen ei pahoitellut lattiavikaa tai reklamaation hoidon viivästymistä

Tällä vierailulla myös lattiavalmistajan edustaja oli kovin yllättynyt, että lattia olikin niin huonossa kunnossa. Todettakoon tässä vielä, että lattia tosiaan meni huonompaan kuntoon kuukausi toisensa jälkeen eli tilanne oli paljon huonompi, kuin reklamaatiota aikoinaan tehdessäni. Jokaisessa huoneessa oli irvistäviä saumoja.

Vierailun jälkeen kuitenkin pienen odottelun jälkeen sain tiedon toukokuussa 2023, että Väritukku on löytänyt remontille tekijän, joskin 200km:n päästä. Saimme myös sovittua uudesta lattiamallista, että Värisilmän valikoimista löytyvästä Ideo Viva -vinyylilankusta.

Tehdas oli ilmoittanut korjauksesta seuraavaa:

”Tässä tapauksessa, tehdas voi poikkeuksellisesti hyväksyä XX.XX € työkustannuksen

(sisältäen kaiken reklamaation korjaamisesta aiheutuvat kulut, tavaroiden siirrot jne. Pois sulkien arvoesineet, posliiniesineet vitriineissä.)”

Kohti lattiaremonttia

Nyt jäi enää tehtäväksi sopia remontin ajankohta. Kerroin toukokuussa, että olemme lomareissulla kesäkuussa ja mahdollisesti heinäkuussa, joka kuulemma otettiin huomioon.

Kävi kuitenkin niin, että urakoitsija soitti minulle kesäkuussa juuri silloin kun olimme reissussa ja ehdotti remontin ajankohtaa heinäkuulle, jolloin emme olisi kotona. Minulle oli aiemmin sanottu, että remontti olisi hyvä tehdä niin, että olemme itse silloin maisemissa.

Niinpä sovimme, että remontin ajankohta on pakko siirtää elokuulle.

Elokuun lopussa aloin itse soittelemaan urakoitsijan perään, kun mitään ei ollut kuulunut. Sain vastaukseksi, että hän oli unohtanut koko asian, kun on jatkuvasti niin kova kiire.

Kaikesta valitettavasti paistoi läpi se, että Väritukun toimesta ei ainakaan oltu informoitu asian tärkeydestä riittävällä painokkuudella, sillä itse tosiaan toivoin, että meidän remontti oltaisiin vihdoin pitkän odottelun jälkeen hoidettu ripeästi.

Jäin jälleen odottamaan, kunnes urakoisijan kalenterista löytyisi aika, joka sopisi myös meidän arkeen. Lokakuun lopussa, kun mitään ei ollut kuulunut, ilmoitin Väritukulle, että homma ei etene ja että oma mielenkiintoni ei enää riitä urakoitsijan perään kyselemiselle. Sain vastauksen, että minuun ollaan piakkoin yhteydessä.

Hetken kuluttua sainkin puhelua ja ehdotusta, että remontti tehtäisiin vihdoin marraskuun lopussa.

Lattiaremontti, jonka ei pitänyt työllistää meitä

Remontin lähestyessä kyselin vielä hieman, että mitä meidän oikeasti pitäisi tehdä, jotta remontti sujuu kivuttomasti. Olihan tehtaan kirjeessä todettu, että korjaus sisältää ”kaiken reklamaation korjaamisesta aiheutuvat kulut, tavaroiden siirrot jne. Pois sulkien arvoesineet, posliiniesineet vitriineissä.”

Alkoi kuitenkin tulla selväksi, että meidän olisi syytä tyhjentää kaappeja, koska niiden siirtely on haastavaa, jos ne ovat täynnä tavaraa. Remontin ajankohta oli myös sellainen, että päätimme kuitenkin lähteä ”remontin alta pois kotoa”, koska se oli myös urakoitsijan mielestä parempi vaihtoehto.

Alun perin oli arvioitu, että lattianvaihdossa menisi vähintään viikko, mutta remontin tehneen urakoitsijan arvioi oli 3 päivää ja myös lopulta piti paikkansa.

Meidän perheen oma urakka oli kuitenkin odotettua (ja toivottua) suurempi. Käytimme monen monta iltaa tyhjentäen kaikki kaappeja, jotta niiden siirtely olisi tosiaan helpompaa. Sama urakka oli edessä vielä hieman suurempana remontin jälkeen kaikkine sotkuineen. Jos kyse olisi pitänyt olla vain posliiniesineiden siirtämisestä, niin meidän hommaksi jäi kyllä ihan jokaisen tavaran purkaminen kaapeista ja takaisin kaappeihin.

Tai jos urakoitsijat joutuivat tyhjentämään jotain kaapeista pois, niin meitä odotti epämääräinen tavaraläjä jossain ja kommentit, että ”ehkä teidän kannattaa laittaa nämä takaisin kaappeihin, ettei me hajoteta mitään”.

Lattiaremontti käsittääkseni hoidettiin ns. urakkakorvauksena ja siksi tuntui, että urakoitsijakin pyrki hoitamaan kaiken niin nopeasti kuin vain mahdollista. Tavaroita oli siirrelty niin vauhdilla, että niiden alkuperäistä paikkaa ei enää muistettu. Niinpä meidän tehtäväksi jäi siis siirrellä kaikki tavarat paikoilleen ja tietysti siirtää aiemmin kaapeista purkamamme tavarat takaisin kaappeihin.

Urakoitsijaan olen kuitenkin lopulta melko tyytyväinen. Työn jälki ja palvelualttius oli hyvällä tasolla. Mikäli Väritukun puolelta olisi ohjeistettu kokonaisuudesta tarkemmin, lopputulos olisi ollut varmasti parempi.

Samoin Hollolan Värisilmän kauppias teki sen mitä tehtävissä oli. Siellä hoidettiin hommat mallikkaasti vaikeassa tilanteessa.

Tärkeintä tietysti on se, että nyt kodissamme on laadukas ja toivottavasti myös ajan saatossa virheetön lattia.

Mikä sitten meni metsään?

Pääsääntöisesti olen erityisen pettynyt Väritukku Oy:n toimintaan. Heidän osaltaan osattiin hyvin vain vastuun väistely. Minulla ei ollut kertaakaan sellaista fiilistä, että asioita hoidetaan vaan jouduin useaan otteeseen kyselemään asioiden perään. Silloinkin vastaus oli usein: ”ai eikö tätä oltukaan vielä hoidettu”.

Mielestäni Väritukun toiminnasta kertoo paljon myös remontin päättymisen yhteydessä tapahtunut episodi. Ensinnäkin olisin ehkä toivonut kahden reklamaatioprosessin jälkeen jotain pientä varmistuspuhelua tai yhteenvetoa, että onhan kaikki nyt kunnossa. Hiljaista oli sen kanssa.

Sen sijaan jouduin itse vielä kertaalleen olemaan itse Väritukkuun yhteydessä. Lattiaurakoitsija joutui nimittäin irrottamaan astiapesukoneen, kun keittiön lattiaa vaihdettiin. Heillä ei ollut lupia kytkeä astianpesukonetta takaisin paikoilleen. Kun aloin kyselemään Väritukusta maksupolitiikkaa, jos tilaan itse putkimiehen paikalle, sain vastaukseksi, että putkimiehen kustannukset eivät kuulu heille. Tämä oli viimeinen kommunikaatio heidän suunnastaan.

”Valitettavasti putkimiehen työt ja laskut eivät kuulu urakoitsijalle eikä tavarantoimittajalle.

Me suoritamme lattianvaihto työt niillä tiedoilla kuin ne on ollut alkuperäisen lattian asennushetkellä.

Tavarantoimittaja ei vastaa jälkeenpäin asennettujen tuotteiden purku/asennustöistä, eikä niistä aiheutuvista kustannuksista.

Nämä jäävät aina loppuasiakkaan vastuulle.  ”

Että kiitos ja näkemiin vaan Väritukku ja auttavainen palvelunne. Onko tämä sitä ”Tutkitusti Suomen parasta palvelua?”

Tältä näytti heti remontin jälkeen talossa, jossa tavaroiden siirrot eivät kuuluneet asukkaille.
Tältä näytti heti remontin jälkeen talossa, jossa tavaroiden siirto ei kuulunut asukkaiden vastuulle.

Pakko myös todeta se, että olisin toivonut talotoimittajaltamme Kotimestarit Oy:ltä edes jonkinlaista reagointia asiaan reklamaatioprosessin aikana. Lopulta mehän olemme ostaneet heiltä avaimet käteen -talon pintamateriaaleineen, jotka Värisilmä / Väritukku on aliurakoitsijana toimittanut. Nyt jäimme asian kanssa täysin yksin. En saanut minkäänlaista kommenttia reklamaatiooni, jonka meni siis alunperin sekä Kotimestareille että Värisilmään. Hyvän talotoimittajan maine koki ainakin meidän silmissämme kovan kolauksen.

Yksi asia on ainakin varma. Itse en enää koskaan osta mitään Värisilmästä, koska Väritukku häärii heidän taustallaan. Mikäli rakentaisin vielä uuden talon, niin harkitsisin jokaista tavarantoimittajaa talotoimittajasta lähtien entistä tarkemmin. Reklamaatiot ovat nimenomaan niitä kohtia, jossa huonot erottuvat hyvistä.

Jätä kommentti