Erot edelliseen – niitä on paljon!

on

Usein kuulee sanonnan: ”Se kolmas talo on se toimiva.” Sehän tässä pelottaakin! Eikö se toinen voisi olla jo toimiva…

Nyt kun alkaa vertaamaan tulevaa taloa edelliseen, niin kieltämättä tuntuu, että uudessa on kaikki erilailla. Väistämättä tulee mieleen, että olisiko se kolmas sitten se, jossa on poimittu kahden edellisen parhaat puolet.

Olemme itsekin monesti todenneet, että edellinen (tai kirjoitushetkellä vielä nykyinen) talomme oli kaikin puolin onnistunut. Ehkä rakentamisen trendi 2009-2010 oli vielä hieman erilainen ja neliöitä laitettiin pakettiin mielummin liikaa kuin liian vähän.

Meillä oli silloin 2009 suunnittelun lähtökohtana 110-120m2 talo yhteen tasoon. Niin sanottu ”perustalo”, joka löytyy jokaisen talotoimittajan esitteestä. Ympärillä velloneet kommentit liikkuivat kuitenkin tasolla: ”Ette kai te nyt noin pientä taloa tee?”, ”Tehkää nyt kerralla kunnon talo, jos siihen urakkaan ryhdytte!”. Ja niinhän me teimme! 150m2 kahdelle henkilölle, sittemmin kolmelle. Ja monesti jälkikäteen ihmettelimme, että mitä me oikein teemme kaikella tällä tilalla?

Hauskaa on siis se, että tuleva talo on 115m2 yhdessä tasossa, joten palaamme takaisin lähtöruutuun. Mielenkiintoista nähdä mikä on fiilis kun maaliin päästään!

Eroja uuden ja vanhan välillä. Osa tämän hetken suunnitelmia, jotka toki voivat vielä muuttua…

 • Oma tontti vs vuokratontti
 • Yksikerroksinen vs 1,5-kerroksinen
 • Paikan päällä rakennettu vs suurelementti
 • 115m2 vs 148m2
 • Maaliseinät vs tapettiseinät
 • Yksiväriset seinät vs kuviot
 • Vaaleat sävyt vs tummat
 • Vinyylilattia vs laminaatti
 • Kiertoilmatakka vs varaava takka
 • PILP vs kaukolämpö
 • Tavallinen keittiö L-keittiö vs saarekekeittiö
 • Tavallinen olohuone vs leffahuone videotykillä
 • Paljon kaappitilaa vs vaatehuoneet
 • Isompaa ikkunapintaa vs pienempää ikkunapintaa
 • Avaimet käteen vs melko paljon itse tehden
 • n.8kk vs 1,5v

Aika paljon suunnitteluvaiheessa törmää vastakkainasetteluun, kun esitetyt kysymykset isketään pöytään tyyliin: ”Haluatteko vaihtoehto A:n vai B:n”. Meidän tapauksessa monessa tapauksessa ensin tuli mieleen mitä meillä oli tällä hetkellä ja sen jälkeen valittiin se toinen vaihtoehto.

Osittain varmaan halutaan, että uudessa talossa on paljon uusia juttuja. Osittain on varmasti kyse myös siitä, että jotkut asiat on koettu tai ei ole koettu toimivaksi.

Joka tapauksessa toiseen projektiin on huomattavasti helpompi lähteä kun edellinen koettelemus on hyvässä muistissa. Varsinkin pohjaratkaisun suunnittelussa olemme kiertäneet taloamme mittanauhan kanssa ahkerasti ja miettineet miten tiloja pitäisi muuttaa. Varsinkin nyt kun neliömäärä on huomattavasti pienempi!

 

2 Comments Lisää omasi

 1. Liisa sanoo:

  Heippa! Mielenkiintoinen projekti, jään seuraamaan innolla. Me asumme nyt yksikerroksisessa talossa, jossa on 155m2 kahdelle hengelle. Tämä on tosi toimiva, mutta emme halua rakentaa tästä kopiota. Nyt onkin mietinnässä mitkä ratkaisut uusitaan samanlaisina ja mitkä tehdään uusiksi. Meillä on nyt erillinen keittiö, joka on ollut tosi toimiva. Mietinkin erityisesti tuota, miksi te haluatte nyt erillisen keittiön vs. saarekekeittiön? Suurin osa tuntuu edelleen pitävän saarekkeista ja on tuntunut jopa vähän hankalalta perustella miksi olemme halunneet keittiön erikseen. Kiitos ja onnea matkaan!

  Tykkää

  1. Teemu P sanoo:

   Moi Liisa ja kiitos kommentistasi!

   Olin hieman harhaanjohtavasti kirjoittanut tuohon tekstiin ”tavallinen keittiö” vaikka kyse on edelleen avokeittiöstä. Meillä oli edellisessä talossa keittiö-olohuone kooltaan 4×9 eli 36m2. Nyt rakennetaan 4×10 eli 40m2 ratkaisua eli lähes samoilla mitoilla. Tuossa aiemmassa 36m2:n ratkaisussa keittiön kalusteet veivät tilan noin 3x4m alueelta joka siis sisälsi saarekkeen. Kun ruokapöytä sijoitettiin ”olohuoneen puolelle” niin sohvalle ja muille kalusteille ei jäänyt kovin paljon tilaa.

   Tässä uudessa kodissamme olemme paljon pyrkineet neliöiden tehokkaampaan käyttöön, koska talosta tulee paljon edellistä pienempi. Meillä ei ole mitään saareketta vastaan, mutta tässä kohtaa tulimme siihen päätökseen että jätämme saarekkeen pois ja laitamme ruokapöydän keittiön puolelle. Jos neliöitä olisi tuhlattavana paljonkin, niin ehkä edelleen saareke saattaisi tulla kyseeseen. Tosin tuollaisessa 3×4 kokoisessa keittiössä tasoakin tulee aika hyvin, jolloin saareketta ei välttämättä tarvita. Pakko myöntää, että saareke vanhassa talossamme keräsi kyllä kaikenlaista rojua, jolloin se toimitti enemmänkin kaatopaikan kuin työtason virkaa..

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s